Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας σε Ρ/Σ)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;



Πολλοί θέτουν το ερώτημα. Τι πρέπει να γίνει;
Δεν θα πω η απάντηση μου είναι. Θα πω η ιστορία, η πολιτική, η οικονομία, η αισθητική λένε: Να γίνουν αυτά που πρότεινα επί δεκαετίες και αντιμετώπισαν εχθρότητα, πόλεμο, πλέγματα, φθόνο, τους έσωθεν και έξωθεν μηχανισμούς, πράκτορες δηλαδή και συμπεριφορές λούμπεν, πεζοδρομίου. Θα ήταν αλλού η Ελλάδα αν εφαρμόζονταν.
Ένας καλός σκηνοθέτης, ένας Έλληνας Βάιντα θα μπορούσε να κάνει μια κινηματογραφική ταινία. Η να επικαιροποίηση μια Αρχαία Τραγωδία. Να την ανεβάσει στους Δελφούς. Σε όλα τα θέατρα της Ελλάδας. Νομίζω άρχισαν να το σκέφτονται. Αυτό που έγινε είναι τραγικό.
Αυτός είναι ο δρόμος της  αναγέννησης του θεάτρου, του κινηματογράφου, της πολιτικής, της κοινωνίας.

Ο νέος κύκλος απαιτεί βάθος, αλήθεια. Δεν είναι ελαφρύς ή light για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του εδώ ΤούρκοΒαλκάνομπαρόκ που προβλήθηκε από  κατοχικούς μηχανισμούς ως Κοσμοπολιτισμός. Έχω μιλήσει, έχω γράψει για αυτά.
Το ότι το σχέδιο για το μέλλον είναι αυτά που πρότεινα στο παρελθόν το ξέρουν όλοι. Δεν το ομολογούν δημόσια. Έχουν δεμένη την γλώσσα, έχουν βάλει βόδι στην γλώσσα έλεγαν οι παλαιοί. «Ει πεπηδημένοι την γλωτταν τινες και βούν άφωνίας έπ’ αύτήν βεβλημένοι». Ή κάνουν κατάχρηση και αλλοίωση δια της διανοητικής κλοπής.
Τόσο οι αρχηγοί των κομμάτων μη κομμάτων χωρίς αρχηγούς έως άλλοι τις άλλες σφαίρες.
«Κατεχρήσατο» λέει για κάποιον πολύ αυστηρά ο Πλάτων υπερασπιζόμενος τις υψηλές σταθερές ενός πολιτισμού.
Ένα νέο σχέδιο θέλει τους νέους δημιουργικούς πρωταγωνιστές, τους νέους αθλητές του αρχίζοντας από ένα νέο ύφος και ήθος.





Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013


  Polis-agora.blogspot.com Ιστολογίο Μιχάλη Χαραλαμπίδη