Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΙ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΙ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ
ΤΟΥΣ ΜΠΕΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΟΙ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί, η Παγκοσμιοποίηση, απαιτούσαν, δεκαετίες τώρα μεγάλους επίσης μετασχηματισμούς στην πολιτική και την τεχνοκρατία, τον κόσμο του πανεπιστημίου. Σε αυτήν την πρόκληση, η δική μου διαδρομή πρότεινε ένα νέο λεξιλόγιο, τόσο πολιτικό όσο και επιστημονικό. Έναν άλλο δρόμο για την θέση και τον ρόλο του συστήματος Ελλάδα στις συνθήκες της Παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης. Δυστυχώς δεν είχα συνομιλητές. Αντίθετα αντιμετώπισα την αντιπνευματικότητα, την δεξιοαριστερή διανοητική βαρβαρότητα και καθυστέρηση της μεταπολίτευσης. Στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η βαρβαρότητα ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα στην νεολαία του.

Η ιστορία μου έδωσε δίκαιο. Τέτοια δικαίωση δεν συναντάς σε άλλες Εθνικές εμπειρίες.
Αυτό όμως το σώμα των ιδεών, αυτά που σας είπα για την ανάπτυξη, αυτό το σώμα των σχεδίων που στο παρελθόν πολεμήθηκαν απολίτιστα, αποτελούν σήμερα την πρώτη ύλη, το Κεφάλαιο, τον ηλεκτρισμό για την τροφοδότηση της νέας πορείας της χώρας, την επερχόμενη νέας Ελληνική Άνοιξη.
Οι συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις όλων των ειδών φέρνουν τις αμαρτίες του παρελθόντος. Επίσης στερούνται ανάλυσης, επομένως στερούνται σχεδίου, προγράμματος. Δεν ξέρουν να Κυβερνούν ούτε το Εθνικό, ούτε το Τοπικό σύστημα. Αυτό είναι ορατό στους απλούς πολίτες από το Καστελόριζο και τον Ταίναρο έως την Ερικούσα στο Ιόνιο και το Τρίγωνο του Έβρου. Είναι ορατό στην Διασπορά.
Γιατί είναι μεγάλη η αισιοδοξία μου; Γιατί κουρελιάστηκαν τα διανοητικά δεσμά της χώρας, τα δεξιοαριστερά ισμός που την ακρωτηρίασαν. Γιατί η ιστορία κλείνει στις αποθήκες του Τελωνείου τους Μπέηδες, τους Μανδαρίνους που τα προώθησαν στο παρελθόν και τους συνεχιστές τους που τα επαναπροωθούν ως πρόταση για το μέλλον.
Μετά από δεκαετίες ενός διανοητικού μεσαίωνα είναι ελεύθερο το πεδίο ώστε να βρούμε την ΦΩΝΗ μας, τον ΛΟΓΟ. Η Φωνή, ο Λόγος είναι προϋποθέσεις μιας αυθεντικής πολιτικής αναγέννησης. Αυτήν την φορά δεν θα μπορέσουν να την απαγορεύσουν.
Στην ερώτηση για την Ε.Ε. «Στο Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη» έχω ένα ενδιαφέρον κείμενο. Μπορεί να οργανωθεί μια ειδική συζήτηση και να πούμε πολλά. Ας μείνω όμως σε ένα. Αν είχα την ευθύνη είτε ως συμπολίτευση, είτε ως αντιπολίτευση θα πρότεινα την εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό σύστημα για τα έτη 1914 – 1915 το έργο του Πλουτάρχου «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ». Αν δεν το δέχονταν στις Βρυξέλες θα το πρότεινα στην Ρώμη. Θα είναι η προεδρεύουσα πρωτεύουσα από τον Ιούλιο.
Τι σημαίνει το «Βίοι Παράλληλοι» του Πλουτάρχου. Μιλώ στο «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» για αυτό. Πρότεινα επίσης στον Δήμαρχο Χαιρώνειας τον κ. Παπαγγελή να οργανώσει αυτήν την συζήτηση. Σας προσκαλώ λοιπόν σ΄αυτήν.
Μια και οι πολλοί μαστοράκηδες της μεταπολίτευσης, η τηλεκρατία, η δουλική προς αυτήν ψευτοπολιτική κακιστοκρατία, ένα φοβικό Πανεπιστήμιο – η ένοχοι αυτή Αγία Τριάδα - κατήργησε την σκέψη και τον διάλογο στην χώρα. Ραντεβού στην Χαιρώνεια λοιπόν ή σε ένα άλλο ζωντανό, πλούσιο και ευχάριστο δίωρο όπως το σημερινό. Ανοίξαμε σήμερα πολλά θέματα. Έχει και το πανεπιστήμιο ανάγκη την αναγέννηση του.





Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014