Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Тежина ланаца - Težina lanaca - Το βάρος των Αλυσίδων

The Weight of Chains - Το βάρος των Αλυσίδων

Είδα σήμερα το ντοκιμαντέρ καναδικής παραγωγής 2010 "The Weight of Chains" του Boris Malagurski. Είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο...
αναφέρεται στην Γιουγκοσλαβία μια πλούσια και ειρηνική χώρα και το πως έφτασε εδώ που είναι σήμερα με την "βοήθεια" των Η.Π.Α. του Ν.Α.Τ.Ο. του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.
Οι ομοιότητες με την Ελλαδα είναι τεράστιες και ας μην έχει γίνει κανένας πόλεμος

 ( ακόμα τουλάχιστον )
 
Είναι μια καναδική ταινία ντοκιμαντέρ που ρίχνει μια κριτική ματιά στο ρόλο που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έπαιξε στην τραγική διάλυση της άλλοτε ειρηνικής και ευημερούσας Γιουγκοσλαβία. Η ταινία, γεμάτη με σπάνια πλάνα που δεν έχει ξαναδεί  το δυτικό κοινό, είναι μια δημιουργική απο πρώτο χέρι ματιά στο γιατί η Δύση παρενέβη στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση. Με ένα εντυπωσιακό ρόστερ  συνεντεύξεων με τους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και των απλών πολιτών της δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ταινία παρουσιάζει επίσης ιστορίες από τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία -. Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση, ιστορίες ανδρείας και αυτοθυσίας.