Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΤΟΛΜΗΣΟΝ ΦΡΟΝΕΙΝ - Ελευθέριος Ανευλαβής






Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008, 13:38
 
Ελευθέριος Ανευλαβής
Τούτη την Πατρίδα και τη Δημοκρατία, οι πατεράδες μας δυο χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα (αύριο;), μας την  παρέδωσαν ελευθέραν δι αρετής (με την παλικαριά των).  Παρά δύναμιν τολμηταί, παρά γνώμην κινδυνευταί και τοις δεινοίς ευέλπιδες (τολμώντας πέρα από τη δύναμή τους, διακινδυνεύοντας παρά τη συνετή γνώμη και στα δεινά ευέλπιδες), κατά πως λέει ο Περικλής στον επιτάφιο λόγο του.
Γιατί ήξεραν εκείνοι (εμείς; ) πως κάποτε στη ζωή και στην πολιτική κάτω από τη δήθεν σωφροσύνη και τον πραγματισμό κρύβεται η ανανδρία (το σώφρον του ανάνδρου πρόσχημα). Το, αλλ’ ουκ αν μαχαίσετο. Χαίσετο γαρ ή μαχαίσετο  (ούτε καν θα μαχότανε. Γιατί έτσι και μαχότανε σίγουρα θα χεζότανε) του Αριστοφάνη. Κι’ ας αφήσουμε τις προφάσεις. Κι ας ελπίσουμε πως μέσα στο ημίφως της Εσπερίας, την αποδυνάμωση των αρχών της ανθρωπιάς και της υψηλοφροσύνης,  που θέλουν να μας βυθίσουν οι πραγματιστές μας, εκεί, πέρα από την ασυλλόγιστη  παγκοσμιοποιημένη δυτικό-δουλοφροσύνη των «πολιτικών» μας και πολλών «πολιτών», αχνοφέγγει το ελευθερόστομο Τόλμησον φρονείν.
Τόλμησε να έχεις γνώμη. Τόλμησε να αρθρώσεις Λόγο όχι λόγια. Τόλμησε να είσαι Πολίτης ελεύθερος. Η ελευθερία σου, η υπαρξιακή σου ελευθερία, αυτό που λέμε αισθάνομαι ελεύθερος, σήμερα, στις μέρες του νέου παγκόσμιοποιημένου ολοκληρωτισμού, που ανεμίζει, άδειο πουκάμισο, την παντιέρα της ελευθερίας του ατόμου, μόνο μέσα στην πολιτική ελευθερία που χαρίζει η δημοκρατία μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Δεν είναι μια λέξη μοναχά η ελευθερία· ούτε την έγραψαν στον τοίχο με μπογιά. Με αίμα έχει γραφεί στα σταυροδρόμια του κόσμου. Είναι η ύπαρξη μας η ίδια. Είναι η ελευθερία του λόγου. Η ελευθερία της σκέψης (σήμερα με την τεχνολογικά εξελιγμένη προπαγάνδα η ελευθερία της σκέψης δεν είναι κάτι το αυτονόητο πια. Κάποιοι σκέπτονται πριν από μας για μας, ενώ μας δίνουν την ψευδαίσθηση πως εμείς  σκεφτόμαστε). Η ελευθερία της αντίθετης γνώμης. Η ελευθερία της επιλογής και της κριτικής.
Αυτά που θα τα βρεις στην (σ.σ. παγκοσμιοποιημένη) σατραπεία; Αυτά πού θα στα δώσει ο (σ.σ. ΗΠάνθρωπος. Σου φαίνεται ανθρώπινο το πρόσωπο του Πλανητάρχη;) Αρταξέρξης; Και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις; μελαγχολεί ο Καβάφης.
Τόλμησον φρονείν. Τόλμησε να διακινδυνεύσεις την ησυχία σου φροντίζοντας για τα κοινά. «Όποιος αρνείται την ελευθερία του για την ασφάλειά του δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας ούτε της ασφάλειας», βροντοφωνάζει ο Αβραάμ Λίνκολ. Τόλμησε να αντιπαρατεθείς με την εξουσία, να αντιλέξεις στους άρχοντες. Να πραγματώσεις την ελευθερία σου. Να την διεκδικήσεις. Διότι τότε μόνον υπάρχει. Πάντα κατ έριν γίνεται φωνάζει από τα βάθη της ιστορίας ο Ηράκλειτος. Και ο Ισοκράτης κρατά το ίσο: «Βλέπουμε πως η πρόοδος των τεχνών και όλων των άλλων δεν γίνεται απ’ αυτούς που εμμένουν στην καθεστηκυία τάξη αλλά από αυτούς που τολμούν να κινούν πάντοτε κάτι από τα μη καλώς έχοντα». Τας επιδόσεις ορώμεν γινομένας και των τεχνών και των άλλων απάντων, ου δια τους εμμένοντας τοις καθεστώσιν, αλλά δια τους επανορθούντας και τολμώντας αεί τι κινείν των μη καλώς εχόντων). Θίγετε τα κακώς κείμενα. Μπορεί να βρωμάνε, όταν τα θίγετε, αλλά μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα κάποτε να καθαρίσει η κόπρος του Αυγείου.
Τόλμησον φρονείν και μίλα. Διατράνωνε τη δική σου αλήθεια απέναντι στην «αλήθεια» των «πολιτικών». Φοβισμένος μη σιωπάς, αλλά φόβισε αυτόν που σε φοβίζει. Φοβισμένος είναι και αυτός. Μην περιμένετε τον Ηρακλή να καθαρίσει την κοπριά του Αυγεία. 
Όλοι μαζί.
Γιατί ο Δήμος δυναμώνει την πόλη. Κρατύνει, Δήμος την πόλιν
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
 ΑΜΙΣΘΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Τηλ. 210 2775487, 210 2776612 (εσ. 637),
 
FAX :210 6898025, 210 2775487