Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Λαοθάλασσα για την Yγεία στην πλατεία Δημοκρατίας (φωτο-video)

Μαζική υπήρξε η συμμετοχή στο πρώτο συλλαλητήριο για την Υγεία που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο και ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00. Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων της περιοχής μας και που διαδήλωσαν για το δικαίωμα στο αυτονόητο.

Καταστηματάρχες εστίασης, έμποροι , δημοτικοί υπάλληλοι και χιλιάδες άλλοι πολίτες,σωματεία, σύλλογοι, κινήματα , φορείς, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, εκπρόσωποι της εκκλησίας έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά , ο οποίος κάλεσε την κεντρική εξουσία να μην θεωρήσει αυτό το συλλαλητήριο «κοσμικό», και μίλησε για μια «ειρηνική και ευλογημένη διαμαρτυρία για να είναι και πάλι τα νοσοκομεία άξια θεραπευτήρια», ευχαρίστησε τους δημάρχους, τα Σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους για την ομόνοια και τη συλλογική αυτή προσπάθεια και ευχήθηκε «να φωτίσει ο Θεός τους κατέχοντες την εξουσία να βοηθήσουν προς το καλύτερο»Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Γ. Παπαναστασίου, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο: «Αυτή είναι οργή λαού», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου. «Μας εμπαίζουν! Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια αυτό έκαναν. Είμαστε έναν χρόνο χωρίς Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής και ενώ η διαδικασία κανονικά κρατά τρεις μήνες, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η θέση», είπε ο κ. Παπαναστασίου και συνεχάρη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την προσπάθειά τους να υποστηρίξουν όσο μπορούν το νοσοκομείο, όπως ανέφερε.Αμέσως μετά μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά που αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχονται, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες, από την απαξίωση των δομών Υγείας στην περιοχή μας. «Η δημόσια Υγεία θα έπρεπε να είναι δικαίωμα διαρκές και θεμελιώδες.Χαίρομαι που σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Μόνο έστι θα μας ακούσει το κέντρο λήψης αποφάσεων, μόνο έτσι θα μας ακούσει η Αθήνα, έτσι δίνεται το μήνυμα για κοινωνία οργανωμένη, αγαπημένη, αλληλέγγυα. Από σήμερα οι Αιτωλοακαρνάνες δεν είμαστε τα εύκολα θύματα του συγκεντρωτισμού και του λαϊκισμού . Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση προς τους κρατούντες, το πρόβλημα είναι διαχρονικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και αυτοί θα μείνουν στο απυρόβλητο», είπε η κα Σταρακά.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Καρπάνος , κατά τον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Στον μεγαλύτερο νομό της χώρας κινδυνεύουν ζωές και ίσως και να έχουν χαθεί κιόλας, λόγω της όλης κατάστασης, αλλά δεν μπορούμε αυτά να τα γνωρίζουμε όλοι. Όλες οι κυβερνήσεις που δήθεν ασχολήθηκαν αποδείχθηκε πως μας «δούλευαν» κανονικά. Να διεκδικήσουμε ιατρικό προσωπικό, όχι να μεταφέρονται οι γιατροί από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Να αποδείξουν ότι τα νοσοκομεία μας δεν είναι ο «Καλλικράτης» της Υγείας».Ο κ. Τ. Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε πρωτοπόρο το Αγρίνιο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στο συλλαλητήριο : Πάνω από όλα, εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε με τους πολίτες, είμαστε για τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος. Να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο παρευρέθησαν και μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ. «Δεκέμβριος 2015- Δεκέμβριος 2016: Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα! 22.000 εργαζόμενοι μέσα στα τελευταία χρόνια έφυγαν από τα δημόσια νοσοκομεία και κανείς δεν αντικαταστάθηκε. Από το Αγρίνιο θα ξεκινήσει το Υγειονομικό κίνημα για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Θ. Γαλατάς, που μίλησε για απαίτηση του Αιτωλοακαρνανικού λαού να δοθεί λύση για τα νοσοκομεία του Νομού, το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας. «Το σημερινό συλλαλητήριο δείχνει τον δρόμο και εμείς θα τον ακολουθήσουμε», κατέληξε ο κ. Γαλατάς.

«Είμαστε όλοι εδώ και πράγματι, έχει δίκιο ο δήμαρχος, από ψηλά φαίνεται ωραία… Είναι εδώ η Κοινωνία που δεν εκλιπαρεί, διεκδικεί, δωρεάν , δημόσια, σύγχρονη Υγεία για όλους τους πολίτες», είπε από πλευράς του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μπεσίνης.

Ο κ. Γιώργος Πολίζος , εκπροσωπώντας τους επαγγελματοβιοτέχνες τόνισε πως μόνη λύση , ελπίδα και απάντηση είναι η ίδια η κοινωνία «απέναντι στους δανειστές και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν». «Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη μεταφορά μας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο μα τη δικαιολογία ότι δεν βγαίνουν οι εφημερίες. Ζητάμε στελέχωση των νοσοκομείων μας!», συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά μίλησε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αγρινίου κ. Μώκος , που ζήτησε άμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών σε όλες τις βαθμίδες, να μην κλείσει καμία νοσηλευτική μονάδα του νομού, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας…

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΝΑ κ. Ευ. Παπασπύρος καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Δικαίωμα Στη Ζωή κ. Γ. Υφαντής.

http://www.agriniopress.gr/