Σάββατο 24 Μαΐου 2014

H ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ THΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ - ΡΑΣΤ - ΑΗ ΣΗΜΙΟΣ - ΞΗΡΟΜΕΡΟ




Οργανικος σκοπος (τσαμικος αργος) "Ράστ" ή "Αη Συμιος" που συμπεριλαμβανεται στα 14 παραδοσιακα δημοτικα τραγουδια της εκδοσης "Η μουσικη παραδοση της Αιτωλιας". 
Η εκδοση αυτη υλοποιηθηκε απο την Αιτωλικη Αναπτυξιακη Α.Ε. ΟΤΑ στο πλαισιο του τοπικου προγραμματος LEADER+ και επιχειρει μια περιηγηση στη μουσικη παραδοση της Αιτωλιας (γεωργαφικη ενοτητα των Ν. Αιτ/νιας, Φωκιδας κ Ευρυτανιας περικλειοντας συνολικα τους πρωην 10 Δημους Ι.Π.Μεσολογγιου, Ναυπακτου, Χαλκειας, Αντιρριου, Ευπαλιου, Βαρδουσιων, Πυληνης, Πλατανου κ Δομνιστας). 
Στις σελιδες της εκδοσης παρουσιαζονται χαρακτηριστικα στοιχεια αυτης της παραδοσης εμπνευσμενα απο την ιστορια, τον ερωτα, τη λεβεντια και τα εθιμα της περιοχης.
Εδω ακουμε το οργανικο "ραστ" οπου παιζεται κατ εξοχην στην περιοχη Μεσολογγιου κ Αιτωλικου με ζουρναδες και νταουλια. Χαρακτηριστικο ειναι το παιξιμο απο το κλαρινο που προσπαθει να μιμηθει το ζουρνα, αφου το συγκεκριμενο κομματι συνηθιζεται πλεον να παιζεται με κλαρινο στην ευρυτερη περιοχη (αλλα εγινε ξακουστο και χορευεται κ σε αλλες περιοχες της Ελλαδας.
Η ηχογραφηση εγινε με την ευγενικη προσφορα της παραδοσιακης ορχηστρας του Παναγιωτη Κοτρωτσου.