Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη προσοχή στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς


elia
Φίλοι Έλληνες Ελαιοπαραγωγοί, Έμποροι Ελαιολάδου, Αγροτικές Ενώσεις κλπ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ…. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ…
Μην πουλάτε ατυποποίητο Ελαιόλαδο και ειδικά ΟΧΙ στην Ιταλία!!!
Πάντα το χρειαζόταν για να εμπλουτίζουν το κακής ποιότητας δικό τους ΑΛΛΑ τώρα ειδικά το χρειάζονται επειδή τα Ελαιόδεντρα τους πεθαίνουν!
Στην γειτονική Ιταλία έχουν πεθάνει(ξεραθεί) 1 Εκατομύριο 100 χιλιάδες Ελαιόδεντρα τον τελευταίο χρόνο από το βακτηρίδιο  Xylella fastidiosa!!!
Υπό το βάρος αντιδράσεων από οικολόγους, τα ιταλικά δικαστήρια διέταξαν τη διακοπή των μέτρων αντιμετώπισης του βακτηριδίου Xylella fastidiosa που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας.
Θεωρείται ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς η εξάπλωση της ασθένειας εκτιμάται ότι είναι «πολύ πιθανή».
Την απόφαση ανακοίνωσε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η εισαγγελία του Λέτσε.
Το Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
Στην Ευρώπη το βακτηρίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία.
«Η εδραίωση του βακτηριδίου  και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί μόνο στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.
Η εισαγγελία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εναντίον των εννέα ερευνητών, ανακοίνωσε όμως ότι το επικίνδυνο βακτήρίδιο μπορεί να εισήχθη από την Καλιφόρνια για τις ανάγκες σεμιναρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στο Μπάρι.
Σύμφωνα με το Nature.com, άλλοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη υπόθεση διαβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηριδίου  δεν χρησιμοποιήθηκε στο σεμινάριο.
Πιο πιθανή φαίνεται η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του X.fastidiosa έφτασε στην Ιταλία ως «λαθρεπιβάτης» σε καλλωπιστικά φυτά που εισήχθησαν από την Κόστα Ρίκα.
Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα γι αυτό θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι αρχές ώστε να μην εξαπλωθεί και αντίθετα με την Ιταλία να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία φάρμακα άσχετα αν ειναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε. ή όχι.
Μην πάθουμε τα ίδια που πάθαμε προ πενταετίας με το σκαθάρι που ξερανε χιλιάδες φοινικόδεντρα και απειλεί ακόμα το ΒαΊ.!!! Διότι αν και τότε έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου οι αρχές όχι μόνο με αγνόησαν αλλά και μου απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσω ειδικό φάρμακο που μου είχε σταλεί από την Αιγυπτο με την δικαιολογία οτι δεν είχε εγκριθεί από την ΕΕ !!! Εγκρίθηκε μετά από 3 χρόνια αλλά ήταν ήδη αργα….
ΜΗΝ την πατήσετε τώρα το ίδιο και με τα ελαιόδεντρα ! Οι φοίνικες ήτο τουλάχιστον καλωπιστικοί! Τα Ελαιόδεντρα ειναι πηγή εσόδων του πληθυσμού και το βασικό ειδος διατροφής του !!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ !!!
(Η Ισπανία έχει ήδη λάβει μέτρα παραμερίζοντας την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία)
Γ.Κ.Κορνελάκης
27.12.2015