Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ανάκληση προσωπικού στις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες



Στις 12.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου δόθηκε εντολή ανάκλησης προσωπικού στις στρατιωτικές μονάδες. Χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και τεχνικό προσωπικό επέστρεψαν στα αεροδρόμια και οι πιλότοι τέθηκαν σε πεντάλεπτη ετοιμότητα.



Από τη πρώτη στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, βρέθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

Οι πληροφορίες από Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ήταν ανησυχητικές. Από το απόγευμα της Παρασκευής είχαν φθάσει στο ελληνικό Πεντάγωνο πληροφορίες για “ύποπτες” κινήσεις στρατευμάτων στην Τουρκία.Τελικά αργά το βράδυ επιβεβαιώθηκαν.

Από το Πεντάγωνο υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποφασίστηκε να δοθεί εντολή ανάκλησης όλου του στρατιωτικού προσωπικού και φυσικά της ΕΥΠ. Η κατάσταση κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή καθώς κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποιος έκανε κουμάντο στην Τουρκία.
Επίσης σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια – στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.