Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Λυσίμαχος ο Ακαρνάν



Πολλοί υπήρξαν οι δάσκαλοι και οι παιδαγωγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά λίγοι τον επηρέασαν βαθύτατα και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Ο μεγαλύτερος όλων φυσικά ήταν ο Αριστοτέλης, όπου η επιρροή του στον νεαρό βασιλιά ήταν τεράστια, όπως είναι γνωστό.


Υπήρξαν κι άλλοι ακόμη, κι αυτό ήταν λογικό, αφού ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, ήθελε να προσφέρει στον γιο του, την καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσε να έχει.

Γι’ αυτό, προσκάλεσε από ολόκληρη την Ελλάδα τα καλύτερα «μυαλά» της εποχής. Έτσι, στον κατάλογο των παιδαγωγών του Αλέξανδρου, συγκαταλέγονται ο Φιλίσκος, ο διάσημος μαθηματικός Μέναιχμος, ο Λεωνίδας (θείος της Ολυμπιάδας).

Από την μακρινή -για την Μακεδονία- Ακαρνανία, ο Φίλιππος είχε ακούσει για κάποιον Λυσίμαχο, του οποίου η φήμη είχε ξεπεράσει τα άγονα εδάφη της Ακαρνανίας, λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων του στην εκπαίδευση των νέων. Τον χαρακτήριζε η πληθωρικότητα και η ελεγχόμενη κολακεία, αλλά και η ικανότητά του να μεταδίδει μετριοπάθεια, αυτοκυριαρχία και υποταγή σε παρορμήσεις.


Σύντομα, ο Ακαρνάνας Λυσίμαχος κλήθηκε από την πιο σπουδαία προσωπικότητα της εποχής, τον Φίλιππο Β’, να αναλάβει, μαζί με τον Ηπειρώτη Λεωνίδα, την βασική εκπαίδευση του μικρού Αλέξανδρου. Εγκαταλείπει την αγαπημένη του πατρίδα και καταφτάνει στην πρωτεύουσα των Μακεδόνων Πέλλα, όπου γίνεται δεκτός με τιμές από τον Φίλιππο και την Ολυμπιάδα. Γρήγορα κερδίζει και την εκτίμηση του σπουδαίου του μαθητή, αφού μυεί αμέσως τον Αλέξανδρο στους θησαυρούς της ελληνικής παράδοσης αλλά και στην ιστορία των προγόνων του. Παράλληλα, προκαλεί το ενδιαφέρον του για το θέατρο, την ποίηση και τις τέχνες.

Ο μικρός Αλέξανδρος εντυπωσιάζεται απ’ όσα γνωρίζει από τον δάσκαλό του, ιδιαίτερα από τα ομηρικά έπη και περισσότερο από την Ιλιάδα, την ιστορία του Τρωικού πολέμου. Πιθανόν ο Λυσίμαχος να μετέτρεπε το μάθημα σε παιχνίδι. Αυτός ο σπουδαίος παιδαγωγός, δίδασκε την Ιλιάδα παρίστανοντας τον Φοίνικα (παιδαγωγό του Αχιλλέα), ο Αλέξανδρος είχε τον ρόλο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίωνας, τον ρόλο του Πατρόκλου. Σταδιακά, ο μικρός Αλέξανδρος ταυτίστηκε με τον σπουδαίο Αχιλλέα και πάντοτε ήθελε να του μοιάσει και να τον ξεπεράσει.

Το πόσο πολύ επέδρασε ο Λυσίμαχος πάνω στον νεαρό διάδοχο, αποδεικνύεται από την ευγενή φυσιογνωμία του Αλέξανδρου,


όπως μάλιστα αυτή καταγράφεται αναλυτικά από τους ιστορικούς της αρχαιότητας. Επιπλέον, το πάθος του για την Ιλιάδα, με τον τρόπο που την δίδαξε ο Λυσίμαχος, φαίνεται από το γεγονός, ότι ο Αλέξανδρος, και μέχρι τον θάνατό του, κάτω από το μαξιλάρι του, εκτός από το ξίφος του είχε και κάποιο αντίγραφο της Ιλιάδας, την οποία την διάβαζε σε κάποια από τις ανάπαυλές του. Επίσης, όταν πάτησε το πόδι του στην Τροία, ως ηγέτης των Ελλήνων εναντίον των Περσών, απέδωσε τιμές στον τάφο του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, και είχε πάντα μαζί του, την ασπίδα του ομηρικού ήρωα, που πήρε ως δώρο από τους ιερείς του ναού της Τροίας.

Ο Λυσίμαχος παρέμεινε στην Πέλλα, ακόμη κι όταν ο Αριστοτέλης ανέλαβε τον έφηβο πλέον Αλέξανδρο.

http://www.agriniopress.gr/%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%BD/