Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

«Πόλεμος» με ΝΟΤΑΜ για την «Παρμενίων»



Φρένο στην άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προσπαθεί να βάλει η Τουρκία 

Συντάκτης:
Μάνος Τσαλδάρης


Σε… πόλεμο ΝΟΤΑΜ έχει επιδοθεί η Τουρκία, η οποία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, προσπαθεί να «ακυρώσει» τη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2016» που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στο Αιγαίο και στον Εβρο, όπως προκύπτει από τη νόμιμη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε προχθές η αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ενημέρωνε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η άσκηση «Παρμενίων» και με αυτήν «δέσμευε» συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένα ύψη, οι οποίες θα «έκλειναν» για τους σκοπούς της άσκησης.

Αμέσως απάντησε η Τουρκία, η οποία αμφισβητούσε ουσιαστικά στην Ελλάδα το δικαίωμα να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες, θέτοντας θέμα αρμοδιότητος της χώρας σε αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών και σε «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες» -πάντα κατά την Τουρκία– στο Αιγαίο, επικαλούμενη τις Συνθήκες Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947), ενώ ταυτοχρόνως ονόμαζε όλα τα νησιά του Αιγαίου που «εμπλέκονταν» στις ΝΟΤΑΜ με την τουρκική ονομασία τους και εντός παρενθέσεως με την αντίστοιχη ελληνική, που είναι όμως και η διεθνώς καθιερωμένη.

Ακολούθησε αμέσως ελληνική απάντηση, που ενημέρωνε «κάθε ενδιαφερόμενο» ότι η προηγηθείσα τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει καμία ισχύ, με επίσης άμεση «ανταπάντηση» της Αγκυρας, που υποστήριζε ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ δεν ισχύει επαναφέροντας τις θέσεις της.

Και σ' αυτήν τη δεύτερη τουρκική ΝΟΤΑΜ έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά, διά της ΥΠΑ, της μόνης διεθνώς υπηρεσίας που έχει τέτοια αρμοδιότητα για το FIR Αθηνών. Ως αργά το απόγευμα η Τουρκία δεν είχε απαντήσει εκ νέου.

Στρατιωτικές πηγές του ΥΠΕΘΑ τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές τις νόμιμες προειδοποιητικές ενέργειες και ότι η άσκηση θα υλοποιηθεί κανονικά.